tisdag 28 april 2015

Inför handledning 30 april

Frågade i färgaffären vad vit emulsion är, som Peter Rush rekommenderar i sin bok, men det kunde de inte förklara, möjligen att man blandar akrylat och alkydfärg. Ville då ha en färg som kunde vara lämplig att måla på papier maché, en tjock färg som fyller ut ojämnheter och tål slipning, blev rekommenderad Servalac täckfärg. Barnhuvudet har därför målats med denna färg i flera lager med slipning emellan men blev inte speciellt mycket slätare. Var i en annan affär och blev rekommenderad snickerislip, en grundfärg. Målade några lager med den men med ungefär samma resultat.




Frågade kyrkomålaren Stig Enström vad vit emulsion är. Stig förklarade att vit emulsion är egentligen bara lim, krita och vatten. Han tyckte jag skulle använda gips och vatten istället. 

Borde alltså varit noggrannare när jag gjorde huvudet och kanske lagt på någon annan massa innan jag målade. Provade istället att göra ett huvud av super sculpey som  Sandra pratat om i skolan. Upptäckte att jag inte hade så mycket folie hemma så jag gjorde en stomme av kycklingnät med folie utanför. Det var lite för mycket spänst i den stommen så jag gjorde ett lager sculpey först, bakade i ugnen och fortsatte sedan med ytterligare lager. Bakade igen när själva huvudet var färdigt innan jag började med ansiktet för att inte riskera att förstöra något jag var nöjd med under tiden jag fortsatte med andra delar. Har tänkt fortsätta med att måla huvudet med vit akrylfärg. 





Kniven jag började med förra veckan vred sig när den torkade, behöver ett bättre material som stomme så jag bakade en kniv i super sculpey också. 


Stina påpekade mycket klokt på förra handledningstillfället att jag måste problematisera makt mera, vad det är jag vill uttrycka. 

Jag tänker på alla människors lika värde och livets okränkbarhet. Enligt den humanistiska människosynen är människovärdet alltid knutet till människans existens och inte till det hon har och gör. När vi sorterar bort vissa ofödda barn som oönskade p.g.a. sjukdomar och handikapp händer något med oss. Vi hamnar i det sluttande planet. Det börjar med att vi accepterar en sak, sedan nästa o.s.v. 

När filosofen Immanuel Kant argumenterade mot djurplågeri var det inte av hänsyn till djuren. Hans motiv var att om man inte ingrep när man såg en man misshandla sina djur så kunde detta leda till förråelse. Djurplågarens nästa offer skulle kunna vara hans barn eller hans hustru. På liknande sätt kan vi minnas hur utrensningarna började i Tyskland. Alla handikappade barn sorterades, vissa fick återvända till sina föräldrar medan andra skickades till barnhem där de fick svälta ihjäl. Förintelsen hade börjat och utökades sedan under krigsåren. 

En nutida filosof, Peter Singer, argumenterar för att när det föds ett barn med sjukdom ska föräldrarna ha några månader på sig för att bestämma om barnet ska få leva eller tas bort. Singer är praktisk etiker och var länge förbjuden att komma till Sverige och tala men det har ändrats och han har varit här och föreläst. 

  • Referenser
  • FUB, (2015, mars). Förintelsen började med de funktionshindrade barnen. Unik, mars,5. 
  • Singer, P., filosof, & Josefsson, J. (2002). Praktisk etik. Stockholm: Thales.
  • Statens medicinsk-etiska råd. (2008). Etik: En introduktion. Stockholm: Statens medicinsk-etiska råd.


tisdag 21 april 2015

Inför handledning 23 april

Äntligen frisk igen!

Har gjort en enkel skiss över min gestaltning som jag tänker mig den just nu.


Jag utgår från den makt över liv som utövas när vi diagnosticerar och aborterar alltfler barn i Sverige. (Mellan 35 000 och 38 000 aborter görs varje år, inget annat land i Europa genomför så många aborter räknat per kvinna (Socialstyrelsen, 2015)). En del av dessa aborter utförs efter att skada eller avvikelse upptäckts, t.ex hjärtfel eller ryggmärgsbråck. Flest aborter efter fosterdiagnostik genomförs i Stockholm följt av Göteborg, en förklaring kan vara olika inställning till handikapp i olika delar av landet skriver Socialstyrelsen. 

Socialstyrelsen. (2015). Aborter vid fosterskador skiljer regionalt. Hämtad 2015-04-21 från http://www.socialstyrelsen.se/nyheter/2015mars/abortervidfosterskadorskiljerregionalt

På konstbiblioteket har jag lånat en bok om papier maché. 


  • Rush, P. (1980). Papier mâché. Edinburgh; London: Pan Books.

  • Peter Rush använder olika sorters papper för att få fram olika strukturer. Till hud använder han t.ex. hushålls- eller toalettpapper. På det sättet har jag byggt upp barnansiktet. Det var lätt i nacken där huden är slät men svårt att forma näsa, mun  och ögon. 



Efter detta fick figuren stå ute i solen för att torka för att försöka korta torktiden något. 


Under förra handledningen visade Katti bilder på Kiki Smiths skulpturer. Jag blev inspirerad av en skulptur hängande på väggen som är "trasig" nedtill. Provade att hänga min skulptur på väggen. Funderar på att göra den ojämn nedtill, lite trasig, som en förälder kan bli som tagit bort ett efterlängtat barn. 


Har också påbörjat kniven. 


Peter Rush målar/fyller ut ojämnheter med "white emulsion". Antar att detta är vit emulsionsfärg på svenska men är osäker på vilken typ. Nästa steg är att göra färdigt barnhuvudet helt innan jag monterar ihop det med den större kroppen. 


tisdag 14 april 2015

Inför handledning 16 april

Har inte tillfrisknat helt än och arbetet går sakta.


Just nu är mina funderingar hur jag ska skapa stadga så figuren inte välter och hur jag ska få ett fint ytskikt. Vill lösa de bitarna innan jag går vidare. Ska den stå på ett bord eller kanske hängas upp på väggen? 

tisdag 7 april 2015

Inför handledning 9 april

Sjukdomen har fortfarande makten över mitt liv och därför har jag tyvärr inget nytt att visa denna vecka.

onsdag 1 april 2015

Inför handledning 2 april

Temat för vår gestaltning i denna kurs är makt. Jag tänker prova att göra en skulptur som beskriver makt över liv.

Skulpturen kommer att bestå av olika delar som sammanfogas, en större kropp och ett litet barnhuvud. Eftersom jag inte skulpterat tidigare utgår jag från en docka när jag gör barnhuvudet. Provade först att göra en papperslera efter recept jag hittat på internet (www.ultimatepapermache.com). Kavlade ut leran tunt och gjorde en mask i två delar men blev inte alls nöjd med resultatet då leran krympte för mycket.






Lånade några böcker från konstbiblioteket och läste på om skulptur. 




Andrews, O. (1988). Living Materials. A Sculptor's Handbook. Berkeley and Los Angeles, California: University of California Press. 
Brusewitz-Hansson, A. & Wrenby, B. (1980). Skulptur för nybörjare. Wahlström & Widstrand. 
Wiberg, S. (1978). Skulptur, material och teknik. Västerås: ICA bokförlag. 

Anna föreslog att jag skulle använda papier-maché. Alltså har jag gjort en stomme av kycklingnät att täcka med remsor av tidningspapper. Glömde först att köpa tapetklister för att foga med men läste på internet igen, samma adress, och testade en massa av mjöl och vatten. Detta blev starkt och hängde samman bra men jag tyckte det var lite svårt att jobba med. Var dessutom inte helt nöjd med formen på barnhuvudet.



Klippte bort massan när den torkat och gjorde om med tapetklister istället, mycket lättare att jobba med. 


Gjorde också den stora kroppen i kycklingnät.