Den här veckan fick vi själva, i grupper, skapa assignment till varandra. Det var kul.
Så här beskrev Camilla ett assignment för oss:
Ett assignment är ett uppdrag för arbete av gestaltande karaktär. Det skall med fördel formuleras för att ge utrymme åt eleven/studenten att själv fylla arbetet med mening men med vissa givna ramar/regler att förhålla sig till. Det skall vara formulerat så att det uppmanar till någon form av aktivitet som inrymmer och gynnar ett undersökande förhållningssätt. Det skall vara formulerat så att det inte finns en inneboende idé om hur resultatet skall se ut.
Jag tycker vår grupp lyckades bra med att formulera assignment och även de andra grupperna.
När jag ser de färdiga resultaten verkar det som om några av oss hade svårt att komma igång i tisdags. Själv hade jag svårt att komma igång första dagen men det blev lättare dag för dag. Vi har inte gjort assignment sedan i våras, det spelade nog in för onsdag och torsdag var alla otroligt kreativa. Alla assignmenten har utrymme för olika tolkningar vilket syns i resultaten. Det finns inte två lika. Nu var vi inte tillsammans när vi tolkade dem, undrar om det skulle påverkat. Jag tänker om jag använder assignment på en bildlektion i skolan, blir det fler liknande resultat då? Ett problem om jag ska ha detta i min undervisning är att eleverna kommer att ha kort tid på sig eller behöva arbeta flera lektioner med samma assignment. Svårare, för när jag just kommit på vad jag vill göra vill jag ju fortsätta direkt, nästa vecka kan jag ha "tappat tråden".
Våra assignment ska bedömas utifrån Process: öppenhet, drivkraft och referenser och förebilder, Presentation: risktagande, formell kvalitet och kommunikation samt Reflektion: kontext, lärande och kommunikation. Med de givna assignmenten finns det bra förutsättningar för att bedöma detta.
Det verkar som att det viktigaste är att göra assignment som är öppna och inte styr in eleverna i tankar om hur det förväntas utföras. Vi har tränat ett tag nu och är nog ganska lätta att skapa assignment till, i en grundskoleklass tror jag är svårare. Det är lätt att elever letar efter vad läraren vill ha istället för att skapa utifrån sig själv.
När det gäller min egen prestation den här veckan är jag ganska nöjd. Det var som sagt lite svårt att komma igång men sedan släppte det. Ju mer vi gör detta desto roligare är det! Jag behöver träna mer på många olika tekniker och detta är ett mycket motiverande sätt att göra det.
fredag 23 oktober 2015
torsdag 22 oktober 2015
Assignment 3
Dagens assignment
En gren, en förgrening, ett grenverk.
Klättra!
Tänkte först på att göra karriär, komma till toppen. Tog en promenad och fotograferade träd, några i vackra höstfärger, några utan löv med röda äpplen kvar i kronan. Funderade på vad det är att göra karriär, om det är att vara högst upp kronan. När löven faller, är en ensam kvar då? Ligger alla de andra löven på marken är det kanske inte så kul att vara kvar uppe i blåsten. Eller faller alla? Även den som gjort karriär?
Gick hem igen och läste assignmentet en gång till. Förgrening, elkablar, hm. Kanske en miniatyrvärld. Byggde av förlängningssladdar och förgreningar och elkablar i olika färger. En del figurer behövde lite tejp för att hålla sig kvar. Skolelever på väg mot ny kunskap?
onsdag 21 oktober 2015
Assignment 2
Dagens assignment:
Klipp och klistra. Fuska!
Dagens assignment blev en appropriering på omslaget till tidningen Vårt nya kök. Jag lade in en bild av mig själv istället för Börje Salming och mitt namn i stället för hans. Texten syns lite dåligt i bilden men det står snabba puckar i köket.
Har funderat hela dagen på i vilket område jag skulle fuska. Bästa betyget och färdig med hela bildlärarutbildningen? Lärarlegitimationen i bild redan fixad? Att jag är professor?
Vid lunch kom jag på ett område jag vare sig är så bra på eller särskilt intresserad av: matlagning. Att hamna på omslaget till en mattidning för min goda mat vore väldigt osannolikt. Bra område att fuska i alltså. Sen har jag klippt och klistrat.
tisdag 20 oktober 2015
Assignment 1
Idag har vi gett assignment till varandra i grupper. Vår grupp fick detta:
Hur långt vill du gå?
Hur långt kan du gå?
Hur långt vågar du gå?
Jag längtade ut idag och tänkte att detta kan jag göra utomhus. Första tanken var att åka till Halleberg, vandra till stupen ut mot Vänern och ta bilder av mina fötter på väg mot tomma intet. Insåg sen att det är älgjakt och ganska dumdristigt att gå där då.
Tänkte sedan på stegar upp mot himlen men kom inte på någon bra lösning hur det skulle gestaltas. Kanske en spång i tomma luften? Eller en spång in i en dimmig/disig skog. Sökte lite på internet, ficklampssken: vad lyses upp? Såg en siluett av en varg i röda färger. Kanske omringad, av vadå? Finns det utvägar? Bestämde mig för att göra en väg kantad av siluetter från ofarliga till farligare. Provade på ett papper men upptäckte att det blir väldigt smått om jag vill ha plats med många figurer och bestämde mig därför för att göra färre och hoppa över de ofarliga i början av vägen.
Läste på om perspektiv, överskärning, storleksperspektiv, färgperspektiv, luftperspektiv och centralperspektiv. Som vanligt när jag ser resultatet inser jag att jag behöver öva mycket mer.
Målade en mörk bakgrund med akrylfärger med en väg i ljusare färg. Ritade och klippte ut siluetter som jag målade i olika grå toner. Det blev som något från en mardröm, vågar jag gå?
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)