Torsdag, föreläsning i didaktik. Tänk! Vad jag minns har jag aldrig förut haft en föreläsning i didaktik. Det var riktigt bra. Nu blev det lite konstigt eftersom jag redan är lärare men i alla fall en bekräftelse på att jag oftast tänkt rätt om det didaktiska. Vi pratade bl.a. om hur viktigt det är att vara förberedd innan lektionen på alla frågor och ifrågasättanden som kan komma från eleverna. Det lägger jag mycket tid och kraft på, att alltid vara medveten om varför jag lägger upp en lektion som jag gör. Jag gör inga lektioner utan att kunna motivera varför. Eleverna måste vara medvetna om kursmål och betygskriterier för hur ska de veta vilken väg de ska gå om de inte vet vart de är på väg?
En annan sak vi pratade om var att läraren alltid måste vara ledare i klassrummet. Jag håller med, eftersom det är elevernas trygghet. Det är ett ledarskap som måste förtjänas, jag får det inte utan vidare. Om jag är förberedd och både jag och eleverna vet vad målet med lektionen är kan jag låta dem göra vad de vill för att nå dit. Den friheten väcker motivationen hos eleverna och då är det bara för mig att luta mig tillbaka. Ibland vill de att jag ska gå igenom saker och ibland vill de jobba själva eller i grupper eller se på film och alla behöver inte göra samma. Då blir undervisningen flexibel och individanpassad!
På fredag tittade vi på några assignment, alltid lika intressant och så synd att vi inte hinner prata om alla. Därefter sokratiska samtal, även här hade vi kunnat hålla på längre.
fredag 27 februari 2015
onsdag 25 februari 2015
Assignment #4
Låt dig inspireras
Plocka isär det du inspirerades av
Sätt ihop det på ett nytt sätt
Jag inspirerades av en låda med marker, tärningar och kortlekar, tyckte dock det blev lite trist men fann också en prylhylla
Arrangerade sakerna på olika sätt, provade att göra en väg av marker och spelkort som gick lite uppåt och ner igen där alla figurerna gick. Blev trångt och plottrigt men skuggorna på väggen bakom blev fina så jag fortsatte med skuggtemat. Fick ta bort de flesta figurerna för att få till en mer harmonisk skuggbild. Som vanligt blev bilderna suddiga och otydliga. I morgon köper jag ny kamera men det har jag ju sagt i fem veckor nu...
Och voilá,
ny mobilkamera och nya bilder!
tisdag 24 februari 2015
Veckoreflektion 5
Måndagen började inte så bra, fel tidsangivelse på schemat så vi kom en timma senare än andra gruppen. Förstår om den som ska föreläsa blir lite stressad då. Föreläsningen handlade om Vygotskij, fantasi och kreativitet i barndomen. Att fantasi är nyckeln till vår kreativitet som byggs upp av erfarenheter och nya bilder. Det spelar roll vilken miljö barnet omges av.
Torsdagen fortsatte med barns bildskapande och hur barn skapar mening. Pratade om den viktiga multimodaliteten. Grupparbetade, skönt att få prata om det vi läst och inte bara lyssna eller tolka med lappar.
Fredagen var intressant förstås, allas tolkningar av vårt assignment.
Referenser
Torsdagen fortsatte med barns bildskapande och hur barn skapar mening. Pratade om den viktiga multimodaliteten. Grupparbetade, skönt att få prata om det vi läst och inte bara lyssna eller tolka med lappar.
Fredagen var intressant förstås, allas tolkningar av vårt assignment.
Referenser
- Löfstedt, U. (2004). Barns bildskapande: Teoretiska perspektiv och didaktiska konsekvenser. Jönköping: Jönköping Univ. Press.
- Vygotskij, L. S., & Öberg Lindsten, K. (1995). Fantasi och kreativitet i barndomen. Göteborg: Daidalos.
onsdag 18 februari 2015
Assignment #3
Sätt upp tre regler, håll dig till dem.
Mina regler: stjäl,
ha tålamod, träna.
Jag har ritat med tusch genom att rita av och sätta ihop
bilder från Internet till en helhet. Inspirerades av diskussionen i måndags när
någon frågade vad vi som lärare ska göra om något barn är introvert och bara
vill sitta och bygga vid sina klossar och aldrig vara med de andra barnen.
Förslaget var att vi skulle vara professionella och kontakta specialpedagogen. En sådan sysslar med
utredningar/kartläggningar och organisation. Det är bra om det är barnets
kunskapsutveckling som intresserar oss mest.
Ska vi inte först bygga en relation till barnet där hen kan
anförtro sig åt oss för att ta reda på hur barnet mår? Psykisk ohälsa bland
barn har ökat sedan 1990-talet, framförallt depression och ångest
(Socialstyrelsen, 2013). Ungefär 3 % av barnen i Sverige har någon form av
psykisk ohälsa. Det kanske i första hand är elevhälsan/barnpsykolog som barnet
behöver träffa.
Vi kan också misstänka att barnet far illa. Symtom på det
kan vara tillväxthämning, kontaktsvårigheter och passivitet (Socialstyrelsen,
2014). Andra symtom kan vara utåtagerande, socialt omogen, mer ansvarstagande
än vad som är relevant för åldern, dålig hygien, ovårdade kläder, försenad
språkutveckling. Även nedstämdhet, ångest, sömnsvårigheter och psykosomatiska
symtom förekommer. Bland de äldre barnen kan det vara hög frånvaro, avancerat
uteliv, missbruk, självskadebeteende och suicidalt beteende. Andra visar inga
tecken alls. Socialstyrelsen skriver att genom att skapa trygghet, relation och
förtroende blir förutsättningarna för att barnet ska våga berätta bättre.
Enligt Socialtjänstlagens 14 kap. 1§ bör alla som får
kännedom om eller misstänker att ett barn far illa anmäla detta till
socialnämnden. Vi som arbetar i skola
eller förskola har anmälningsskyldighet. Det är vår oro vi ska anmäla
(Socialstyrelsen, 2014). Vi lärare har en viktig roll när det gäller att hitta de
barn som behöver hjälp.
Referenser
Anmälan till socialnämnden
vid kännedom eller misstanke om att ett barn far illa. Hämtad 2014 från http://www.socialstyrelsen.se/barnochfamilj/barnsomfarilla/anmalanarbarnfarilla
Barn som far illa eller riskerar att fara illa.
Socialstyrelsen, 2014. Hämtad 2015-02-18 från http://www.socialstyrelsen.se/Lists/Artikelkatalog/Attachments/19528/2014-10-4.pdf
Psykisk ohälsa bland unga - Underlagsrapport till Barns och
ungas hälsa, vård och omsorg 2013. Hämtad 2015-02-18 från http://www.socialstyrelsen.se/Lists/Artikelkatalog/Attachments/19109/2013-5-43.pdf
Till dig som är skyldig att anmäla oro för barn, Information
för dig som är anmälningsskyldig enligt 14 kap. 1 § socialtjänstlagen. Hämtad
2015-02-18 från http://www.socialstyrelsen.se/Lists/Artikelkatalog/Attachments/19471/2014-6-20.pdf
lördag 14 februari 2015
Veckoreflektion 4
Tisdag, litteraturseminarium om estetiska lärprocesser och vidgat språkbegrepp. Semiotik, meningsbyggnad, som vi helst ska göra ur ett vidgat språkbegrepp, alltså inte bara det i skolan så vanliga skrivna ordet utan även bild, musik, dans o.s.v. Vi lär också bättre, enligt Marner, i estetiska lärprocesser till skillnad från i de instrumentella lärprocesser som mer handlar om reproduktion utan kreativt tänkande. Klokt, tycker jag och självklart, skulle önska att alla lärare oavsett ämne arbetade med estetiska lärprocesser i den betydelsen.
Referenser: Estetiska lärprocesser & vidgat språkbegrepp, kompendium HDK.
Eftermiddagen kall vandring i Göteborg med Gunilla Fransson Bangura för att studera skulpturer. Sokratisk samtalston utan rätt eller fel, trevligt, god stämning. Genus, nakna kvinnor och påklädda män, namngivna män och kvinnor utan namn. Mycket givande tur som avslutades i värmen i Palmhuset.
Fredagens seminarium, utlämnande, värmande, själavårdande. Tack alla för ännu en fin vecka.
Referenser: Estetiska lärprocesser & vidgat språkbegrepp, kompendium HDK.
- Liberg, C. (2007) Språk och kommunikation i Liberg, C., Hyltenstam, K., Myrberg, M., Frykholm, C., Hjort, M., Nordström, G. Z., . . . Persson, M. (2007). Att läsa och skriva: Forskning och beprövad erfarenhet / [elektronisk resurs]. Stockholm: Myndigheten för skolutveckling.
- Marner, A. Det vertikala/hierarkiska och det horisontella medieringsbegreppet.
Eftermiddagen kall vandring i Göteborg med Gunilla Fransson Bangura för att studera skulpturer. Sokratisk samtalston utan rätt eller fel, trevligt, god stämning. Genus, nakna kvinnor och påklädda män, namngivna män och kvinnor utan namn. Mycket givande tur som avslutades i värmen i Palmhuset.
Fredagens seminarium, utlämnande, värmande, själavårdande. Tack alla för ännu en fin vecka.
onsdag 11 februari 2015
Assignment # 2
Använd kroppen
fyll tomrummen
Tänkte göra kroppar i papperslera som fyller ut olika former men när jag rev tidningspapper till det såg jag Angelica Håkanssons fina inlägg om sin bror som är multihandikappad. Alltså skulle det bli en kille vars kropp fyller ut rullstolen. Dock, fungerade inte leran som jag ville och när tiden började rinna ut framåt kvällen måste jag hitta ett annat projekt.
Tjuvkikade på vad andra gjort, fick inga idéer och blev allt mer desperat. Tänkte på kroppar som fyller ut papperet, spånade vidare på kroppar i en skål eller vas. Hittade en vas men kunde sen inte bestämma om det var en vas eller egentligen ett stort ölglas. Tja då vore det snyggare med ett vinglas. Sagt och gjort, klippte kroppar ur tidningspapper, utan ansikten, anonyma så vi inte kan se vilka de är eller vad de tänker, det kan vara vem som helst, och fyllde två vinglas. Kropparna står inte bara upp, en del har ramlat och någon ligger ner.
Fotade men tyckte det fattades en flaska i bakgrunden. Plötsligt var jag tydligen inne på någon sorts antidrog kampanj, bilden liksom växte av sig självt. Använde sedan Picture Manager för att beskära bilden och lekte lite med färgen. Bestämde mig för ett lite rosa skimmer, så där förrädiskt som det är med champagne (och all annan alkohol förstås).
torsdag 5 februari 2015
Assignment # 1
Köket är källan,
materialet finns,
bygg din egen värld.
Jag har byggt min egen värld just nu i relation till mitt kök. Fast jag varit så noga med att äta lagad mat två gånger om dagen, undervisar om kost och är så intresserad av vilken mat vi mår bäst av att äta är detta resultatet. Jag tar något från frysen, värmer det i mikron (kompletterar i och för sig med grönsaker och frukt) och överlever.
Valet stod mellan att göra mikron som ett altare eller detta. Massa påsar med fryst mat väller ut ur mikron ner mot min tallrik. På bordet finns också grönsaker och rotfrukter och lite vid sidan om står frukt. Lite knixigt att få till floden av förpackningar men löste det med en skiva jag klädde med tyg och nålade fast förpackningarna.
Sen har jag problem med att fotografera så det blir en bra bild. Provade med extra ljus men då blev det blänk och färgerna försvann. Sätter en ordentlig kamera på önskelistan. Tror ändå jag blivit lite bättre på att fota de sista veckorna, fokuserar mer på det som är viktigt i bilden och undviker för mycket störande saker i bakgrunden.
tisdag 3 februari 2015
Veckoreflektion 3
Måndag med Katti Lundh.
Uppgift: gå till biblioteket, låna en bok. Slå upp sidan 30, gestalta bilden du ser där med hjälp av småsakerna (toarullar, burkar, förpackningar o.s.v.) du tagit med. Du har 30 minuter på dig.
Uppgift: gå till biblioteket, låna en bok. Slå upp sidan 30, gestalta bilden du ser där med hjälp av småsakerna (toarullar, burkar, förpackningar o.s.v.) du tagit med. Du har 30 minuter på dig.
Women in design, A contemporary view
Bygg på din tolkning med bilden på sidan 31, döp den till någon text som finns på sidan.
Shadow garden
Bygg nu på med en egen tolkning, döp den.
Spirande
Referens
- McQuiston, L. (1988). Women in design: A contemporary view. New York: Rizzoli.
Ny uppgift: gå ut på stan, sätt frågetecken i offentlig miljö.
Fredagens seminarium var spännande, att höra de andra berätta om sina assignements. Tänk att vi kunde göra så totalt olika saker av samma uppdrag.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)